Trump odsoudil „odporný“ útok v syrské Dúmě. USA do 48 hodin oznámí „zásadní“ rozhodnutí

ČTK

Info.cz

lup

Americký prezident Donald Trump ostře odsoudil sobotní útok v syrském městě Dúmá, kde zřejmě po použití chemických zbraní zemřelo několik desítek lidí a přes tisíc dalších skončilo v péči lékařů. Trump incident označil za odporný a uvedl, že USA do 48 hodin učiní „zásadní“ rozhodnutí, přičemž ve hře zůstávají všechny možnosti. O reakci se Trump aktuálně radí s vojenskými experty a naznačil, že dá na slovo generálů, což jasně ukazuje, jakou formu by krok mohl mít. Americký ministr obrany James Mattis dříve naznačil, že Pentagon stále nevyloučil vojenskou akci.

„Pokud je to Rusko, pokud je to Sýrie, pokud je to Írán, nebo všichni dohromady, přijdeme tomu na kloub a budeme brzy mít odpovědi,“ řekl Trump před novináři v Bílém domě.

O útoku jednal se členy kabinetu a USA podle něj v rozmězí 24-48 hodin rozhodnou o konkrétní reakci. Spekuluje se, že Trump odpoví precizním úderem, jako tomu bylo po loňském chemickém útoku, kdy nechal ostřelovat syrské území střelami Tomahawk. O reakci se aktuálně radí s vojenskými experty.

Trump se v OSN nemusí ani snažit. Reakcí na chemický útok v Sýrii bude nejspíš cílená odveta

sinfin.digital