Srbsko má potíže s migranty. Po uzavření balkánské trasy jich v zemi zůstaly tisíce

ČTK

Na sedm tisíc lidí se tísní v přeplněných uprchlických centrech v Srbsku a osmdesát dalších do země přichází každý den. Azylové tábory přitom nestačí ani pro své současné obyvatele, řada lidí tak je bez ubytování. Zda se bude kapacita rozšiřovat, není jasné.

Na přeplněná srbská uprchlická centra před nadcházející zimou upozornil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Všechny tábory v zemi jsou přeplněné a podle dostupných informací zatím není jasné, zda země kapacity navýší.

Nejméně 7000 migrantů - převážně z Afghánistánu, Iráku a Sýrie - je zablokováno v Srbsku, jež není dostatečně vybaveno na to, aby se o ně postaralo z finančního i humanitárního hlediska. Přitom jen málo z nich chce v zemi zůstat.

Uzavření takzvané balkánské trasy sice zmírnilo příliv migrantů do bohatších evropských zemí, nicméně podle humanitárních organizací do Srbska nadále každodenně dorazí více než 100 nových migrantů. Asi jen 20 z nich má povolení cestovat do Maďarska, které je jako jediné ze sousedních zemí v bezvízovém schengenském prostoru. Podle mluvčí humanitární organizace na pomoc dětským uprchlíkům Save the Children asi polovinu z těchto migrantů tvoří děti, každé desáté je prý bez doprovodu.

Srbsko se zavázalo poskytnout migrantům 6000 lůžek. Tomuto počtu se přiblížilo, ale vzhledem ke krizové situaci požádalo EU o pomoc.

Skladiště v centru Bělehradu, které postrádá základní vybavení, ubytovává asi 1000 mužů. Ženy a děti byly prioritně přijaty do oficiálních uprchlických táborů. Mnoho migrantů se však zdráhá stát se součástí systému. Obávají se, že jim to ztíží cestu dál do Evropy.

Vzhledem k tomu, že krátká chorvatská hranice se Srbskem byla před několika měsíci zatarasena a před tou maďarskou, která je obehnána plotem s ostnatými dráty, se tvoří dlouhé fronty čekajících migrantů, se mnoho lidí obrací na převaděče. V pondělí srbské úřady objevily v nákladním vozu 77 migrantů. Ve čtvrtek tři migranti z Afghánistánu, včetně jednoho dítěte, zemřeli při dopravní nehodě. Řidič, který je podezřelý z pašování osob přes hranice, z místa utekl.

sinfin.digital