Zeman jako spojka na Rusko aneb Co Čína nechtěla, aby svět věděl o praktikách CEFC

Sinopsis

První informaci o vyšetřování dnes již bývalého předsedy CEFC a poradce českého prezidenta Jie Ťien-minga přinesl 1. března čínský ekonomický časopis Cchaj-sin (Caixin). Cchaj-sin a jeho předchůdce Cchaj-ťing (Caijing) patří mezi legendy v posledních letech těžce zkoušené čínské investigativní žurnalistiky. Ve svých reportážích mohl dlouho zacházet dále než jiná čínská média především díky osobnosti své zakladatelky a dlouholeté šefredaktorky Chu Šu-li (dnes předsedkyně správní rady).

Ani tak se samozřejmě často nevyhne cenzurním zásahům. Cenzuře rychle podlehl i článek oznamující vyšetřování Jie Ťien-minga; téměř okamžitě byl stažen z webu a na papíře se neobjevil vůbec. Na webu zůstala pouze jeho silně prokrácená anglická verze. Teprve nyní se díky australskému sinologovi Andrew Chubbsovi dostáváme k původnímu zněníanglickému překladu plného textu zcenzurovaného čínského článku.

Text přináší mnoho nových informací, řadu z nich přímo z obsáhlých rozhovorů, jež vedla redaktorka listu a autorka článku Ťi Tchien-čchin osobně s předsedou Jie a dalšími členy jeho týmu a obchodními partnery společnosti. Na zhruba třiceti stranách se snaží odkrýt podnikatelské metody konglomerátu CEFC a jeho propojení na čínské i zahraniční politiky, lobbisty a podnikatele. Českého prezidenta Miloše Zemana zmiňuje jako údajnou politickou spojku Jie Ťien-minga na Rusko. Byznysový model, který firma používala při své expanzi do zahraničí včetně ČR, popisuje jako “fake trade” - falešný obchod. Několik odhalení se týká nejasné minulosti předsedy Jie a rozporů v jeho životopisu - a dokonce i v různých verzích jeho jména a data narození.

Článek byl sice prakticky ihned stažen z čínského webu, ale že mohl vůbec vzniknout, svědčí o houževnatosti předních čínských investigativních novinářů, pracujících v nesrovnatelně obtížnějších poměrech než jinde ve světě.

ANALÝZA: Budoucnost už začala. Energetický zlom změní mocenskou mapu světa

sinfin.digital