Zuckerberg v Kongresu: Nesu plnou zodpovědnost. Šéf Facebooku se omluvil za kauzu Cambridge Analytica

ČTK

raz

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se na dnešní společné schůzi právního a obchodního výboru Senátu Spojených států omluvil za to, že společnost nedokázala zajistit bezpečnost osobních dat uživatelů. Prohlásil také, že pokud by lidé nechtěli reklamy, které Facebook cílí na základě jejich osobních informací a zájmů, museli by za to platit. Dodal ale, že vždy bude možnost využívat bezplatnou verzi facebooku.

"Byla to má chyba, omlouvám se. Já jsem spustil facebook, já ho provozuji a já jsem odpovědný za to, co se zde děje," řekl senátorům Zuckerberg. V úvodním projevu, který byl v předstihu zveřejněn již v pondělí, zdůraznil, že Facebook podniká řadu kroků, aby se podobný případ, jakým je skandál britské firmy Cambridge Analytica, již neopakoval. Firma Cambridge Analytica neoprávněně získala přístup až k 87 milionům dat uživatelů, údaje pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Facebook se o tom, že Cambridge Analytica neoprávněně získala data uživatelů, dozvěděl v roce 2015. Případ ale americké Federální komisi pro obchod (FTC) Facebook neohlásil, řekl Zuckerberg. Následně dodal, že tuto kauzu nepovažoval za porušení dohod mezi Facebookem a FTC.

sinfin.digital