Dusno kvůli úderu na Sýrii: Rusko hrozí sestřelením raket, tvrdí, že by šlo o válečný zločin

ČTK

raz

Spojené státy musejí počítat s tím, že všechny rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny. Řekl to ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin. Mluvčí Kremlu doufá, že destabilizaci na Blízkém východě se stále dá zabránit. Washington připravuje vojenskou odvetu za útok na syrské město Dúmá, při němž syrský režim v sobotu údajně použil chemické zbraně. Místopředseda branného výboru ruské Státní dumy Andrej Krasov řekl, že Rusko bude považovat útok na Sýrii za válečný zločin.

Zasypkin řekl, že cílem případné obranné akce budou i místa, odkud budou střely odpáleny.

„Pokud Američané zaútočí, rakety budou sestřeleny a bude se útočit na místa, odkud budou odpáleny,“ řekl Zasypkin televizi Al-Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, tedy spojenci Damašku.

Zasypkin se odvolal na slova prezident Vladimira Putina a také náčelníka ruskéhogenerálního štábu. Ruská armáda už v březnu oznámila, že zareaguje na jakýkoli americký útok na Sýrii a soustředí se na vypálené střely a zařízení použitá k jejich odpalu. Zasypkin řekl, že by se střetu mělo zabránit a že Rusko je připraveno vyjednávat.

Svět čeká úder na Sýrii: Pro aerolinky už platí varování pro lety nad východním Středomořím

sinfin.digital