Převoz na tajné místo by byl únos, hrozí v případě Skripalové Rusko. Dcera agenta od Moskvy odmítla konzulární pomoc

pla

Prokazatelné zlepšení zdravotního stavu a nadějné vyhlídky na propuštění z nemocnice. Sergej Skripal, bývalý dvojitý agent, jenž byl v minulém měsíci společně se svou dcerou Julijí otráven nervově paralytickou látkou novičok, potvrzuje známky zlepšení. Julija byla v pondělí propuštěna z nemocnice a převezena na vládou utajené místo. Rusko hrozí označením Británie za únosce a nabídlo Skripalové konzulární pomoc. Tu však Julija odmítla.

 „Ačkoliv se zdaleka nejedná o konec léčby, Juliji jsme z nemocnice propustili,“ potvrdila ředitelka nemocnice v Salisbury, kam byl Sergej Skripal, bývalý ruský a britský agent, se svou dcerou ve velmi vážném stavu převezen. „Sergejův zdravotní stav se zlepšuje. Ačkoliv se zotavuje pomaleji než jeho dcera, věříme, že se co nevidět dočká propuštění z nemocnice," dodává. 

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila původ nervového plynu novičok. Vynalezen byl na území Sovětského svazu v 70. a 80. letech minulého století. Británie následně označila Rusko za hlavního podezřelého v případu Sergeje a Julije Skripalových, kteří byli minulý měsíc touto látkou otráveni, a zároveň jim umožnila ukrýt se na přísně zabezpečeném místě, pravděpodobně na britském venkově, uvádí ČTK.

Důkaz? „Balík byl doručen," stálo v šifrované zprávě do Moskvy krátce po otrávení Skripala

sinfin.digital