Rusko může proti Trumpovi ozkoušet supermoderního zabijáka raket. S-500 přepíše poměry na bojišti

of

Sýrie se stala zkušebním polygonem, kde si velmoci v ostrém nasazení beztrestně zkoušejí nové zbraně. Američané takto chystají nasazení stíhaček F-35, Rusové zase v Sýrii údajně mají první komplety střel S-500. Případný americký zásah se tak snadno může přeměnit ve střet, v němž se ukáže, jestli má navrch americká útočná nebo ruská obranná technologie.

O tom, že Rusko v Sýrii nasazuje supermoderní raketový komplex S-500, pro který NATO používá kódové označení Prometheus, už v roce 2017 s odkazem na dobře informované anonymní zdroje spekuloval Dave Majumdar, editor National Interestu. Nedávno přišel Harvey Gavin v Daily Expressu s tím, že ruská vojenská místa opakovaně naznačovala, že během dubna „otestují revoluční zbraň, která změní povahu protiletadlové obrany“.

Když k tomu připočteme fakt, že na přelomu roku došlo k sérii testů systému S-500 v Kazachstánu, je třeba brát možnost nasazení S-500 v Sýrii jako reálnou variantu. A to i přesto, že zprávy o úspěšnosti kazašského testovacího běhu pocházejí z médií, jejichž produkci je na místě brát s jistou rezervou, konkrétně jde o Pravdu a Sputnik.

Faktem ale je, že se Rusku i v chaosu a zmaru po rozkladu sovětského impéria nějakým záhadným způsobem podařilo protiletadlové zbraně jako jedinou část ozbrojených sil udržet na světové špičce. Všeobecně přijímaný expertní názor je, že ruské systémy jsou co do pokročilosti a do kvality hned za izraelskými.

Proč by měl Trump zaútočit v Sýrii a proč je opak znakem slabosti? Komentář Michala Půra

sinfin.digital