Kauza ovlivňování amerických voleb: Bývalý poradce Bannon navrhl způsob, jak ochromit vyšetřování

ČTK

mst

Bývalý strategický poradce Bílého domu Steve Bannon navrhl lidem z okolí prezidenta Donalda Trumpa způsob, jak ochromit vyšetřování skandálu údajného ovlivňování amerických voleb Ruskem. Bannon se Trumpovi loni v létě znelíbil a musel funkci opustit. Podle listu Washington Post ale s personálem Bílého domu nepřerušil styky.

Vyšetřování ruské aféry, které vede bývalý šéf FBI Robert Mueller, sleduje Trump s velkou nelibostí, protože by mohlo zpochybnit jeho volební vítězství a oslabit jeho pozici na postu hlavy státu. Trumpova kritika Muellerova postupu v poslední době sílí, prezident nedávno vyšetřování označil za hrozbu pro Spojené státy.

Bannon podle washingtonského listu navrhuje, aby prezident nejdřív odvolal náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina, který Muellera do funkce zvláštního vyšetřovatele jmenoval. Přímo Muellera Trump odvolat nemůže, ale Rosensteinovým odchodem by svého cíle dosáhl, protože jeho nástupce by se pak mohl Muellera zbavit. Ministr spravedlnosti Jeff Sessions se od vyšetřování ruské stopy drží stranou, protože sám zamlčel své kontakty s bývalým ruským velvyslancem.

Stojíme proti dobře promazanému stroji, Čapí hnízdo je třeba pohlídat, říká hejtman Bernard

sinfin.digital