Máme důkazy o chemickém útoku v Dúmě, oznámil Macron. Počítá s reakcí proti Sýrii, čas ale tají

lup

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že Francie má důkazy o chemickém útoku v syrské Dúmě a o tom, že za ním stojí režim Bašára Asada. Uvedla to agentura AFP, podle které Macron dodal, že odpověď vůči Sýrii nastane „v čase, který určí“. Není zřejmé, jakou má mít formu. Avizovaný vojenský úder v posledních hodinách relativizuje i americký prezident Donald Trump, který na twitteru uvedl, že nikdy neřekl, kdy k úderu dojde.

V Dúmě podle záchranářů při úderu z minulého týdne zemřely desítky lidí a stovky dalších mají zdravotní potíže. Rusko odmítá, že se jakýkoli chemický útok na místě odehrál a v OSN blokuje nezávislé vyšetření incidentu. Macron teď tvrdí, že důkazy má: „Máme důkaz, že Asadův režim použil chemické zbraně – aspoň chlor,“ řekl francouzský prezident.

Svět mezitím napjatě čeká, kdy Donald Trump zavelí k útoku, který dříve avizoval. Americký prezident na twitteru uvedl, že „nikdy neřekl, kdy útok na Sýrii přijde. Může to být velmi brzy, nebo taky v nijak dohledné době“. Dodal, že Amerika postrádá vděk za porážku Islámského státu. Trump podle analytiků oddaluje útok a snaží se pro něj získat širší mezinárodní podporu. Postup koordinuje s Velkou Británií, Francií a mezi dalšími má podporu i ze Saúdské Arábie, která by v Sýrii zkřížila zbraně se znepřáteleným Íránem.

sinfin.digital