Vietnamská Pussy Riot pro INFO.CZ: Ve Vietnamu panuje diktatura a Trump ji podporuje

Marek Hudema

Vietnamská zpěvačka Mai Khoi je občas označována jako vietnamská obdoba ruské skupiny Pussy Riot. Kdysi populární zpěvačka se stala disidentkou, bývalý americký prezident Barack Obama ji přijal jako váženého hosta, zatímco jeho nástupce Donalda Trumpa vítala transparentem „Naser si, Trumpe“. Pro INFO.CZ teď popisuje pronásledování disidentů ve Vietnamu.

Zpěvačka Mai Khoi se nedávno opět dostala do předních světových médiích, například do novin The Wall Street Journal či do časopisu The Economist. Krátce ji totiž zadržela vietnamská policie kvůli jejímu novému albu „Nesouhlas“. Písně v něm kritizují policii, komunistickou stranu, jejího generálního tajemníka i další opory režimu, i když je přímo nejmenují. Navíc zpěvačka koncertovala přímo ve Vietnamu, o což se před tím nepokusila několik let.

XIN ÔNG/Prosím pane

Pane, prosím, nechte nás dát vám peníze, abyste nám povolil pracovat Pane, prosím, nechte nás být tak proradnými jako vy, abyste nám povolil být stejně malátnými jako vy Pane, prosím, necháte nás zpívat? Necháte nás vyvěsit obrazy a obdivovat je, necháte nás milovat? Nechte nás poklonit se vám a žadonit o vaše barbarství a krutost.

„Bylo to poprvé od doby, kdy policie v březnu 2016 zakázala můj koncert a poté jsem to zveřejnila v časopise, aby lidé pochopili, že pokud mne někdy nechají vystoupit, budou mít problém,“ vysvětlila Mai Khoi, která byla nedávno v Praze jako host festivalu Jeden svět pořádaného organizací Člověk v tísni. „Proto jsem vydala své album v Norsku, v Oslu. Po internetu si ho mohou koupit lidé po celém světě. Tedy kromě Vietnamu. Tam to nejde,“ uvádí.

Mai Khoi má štěstí. Policie ji většinou jen krátce zadrží a pak zase pustí. I když Mai Khoi veřejně říká, že „Vietnam je diktatura“ a že v zemi „chybí záruky dodržování lidských práv“. Přitom ve vietnamských vězeních je v současnosti dlouhodobě uvězněna více než stovka lidí často za mnohem menší kritiku vlády, například jen za nelichotivé poznámky na sociální síti Facebook. Mai Khoi je ale na rozdíl od nich velmi známá a úřady se proto bojí tvrdě proti ní zakročit. Ve Vietnamu je považovaná za hvězdu a o její osud se zajímají i zahraniční velvyslanectví a cizí vlády.

sinfin.digital