Úder na Sýrii: USA a spojenci zaútočili na cíle spojené s Asadovým režimem

raz

Spojené státy, Británie a Francie v noci na dnešek podnikly koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Útok podpořilo i NATO. Syrská státní média jej označily za flagrantní porušení mezinárodního práva, ruský velvyslanec ve Washingtonu za urážku prezidenta Vladimira Putina. Česká diplomacie vnímá útok jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Podle Hradu by vojenské řešení mělo být poslední možností.

Americký prezident Donald Trump o probíhajícím útoku na Sýrii informoval v přímém přenosu. Uvedl, že se k USA připojily i Francie a Británie. Vojenskou akci tří zemí označil za boj proti barbarství. „Nejsou to činy jednoho člověka. Jsou to místo toho zločiny jednoho monstra,“ prohlásil Trump. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí krátce před tím uvedla, že USA mají důkaz o tom, že Asadovy síly použily minulý týden při útoku na syrské město Dúmá chemické zbraně.

Americký ministr obrany James Mattis oznámil, že zásah proti Sýrii byl tvrdší než ten z roku 2017. Odpálen byl podle něj oproti loňsku zhruba dvojnásobek střel. V roce 2017 vystřelily americké vojenské lodě 59 raket. Mattis zdůraznil, že útok byl namířen proti syrskému režimu. Šlo o jednorázovou akci, jejímž cílem bylo vyslat Asadovi tvrdý vzkaz.

sinfin.digital