Bouřlivý stín a nová generace Tomahawku. Američané a jejich spojenci nasadili v Sýrii to nejlepší

urm

Do útoku na Sýrii Američané podle očekávání nasadili zejména střely Tomahawk odpálené z lodí ve Středozemním moři. Za pozornost ovšem stojí i nasazení britských letounů Tornado, které vzlétly ze základny na Kypru a francouzských Rafale, které pro změnu odstartovaly z Francie a cestou tankovaly ve vzduchu. Oba typy letounů nesly shodné střely s plochou dráhou letu, které stojí za pozornost stejně jako americké Tomahawky. Podívejte se na jejich specifikace.

Tomahawk

Nasazení raket, které jsou už několik desetiletí součástí každé války nebo konfliktu, jehož se účastní Spojené státy, bylo jistotou. V současnosti mají Spojené státy ve výzbroji již čtvrtou generaci podzvukových raket, které lze odpalovat nejen z lodí, ale i z ponorek. Jejich vývoj ovšem začal již v sedmdesátých letech minulého století, ve výzbroji se pak objevil v roce 1983.

Typ BG-109A mohl nést i jadernou nálož, ale tato raketa byla vyřazena z výzbroje americké armády někdy mezi lety 2010 a 2013. Vyřazen byl v roce 1991 i typ BGM-109G, který byl rovněž vybaven jadernou hlavicí, byl nasazen v Evropě a mohl být odpálen ze speciálního automobilu. Nyní se ovšem předpokládá, že Američané se nějakým způsobem k Tomahawkům s jadernou náloží vrátí.

Úder na Sýrii: USA a spojenci zaútočili na cíle spojené s Asadovým režimem

sinfin.digital