Překvapení se nekoná. Rada bezpečnosti odmítla ruskou rezoluci odsuzující úder na Sýrii

ČTK

raz

Rada bezpečnosti OSN dnes zamítla ruský návrh rezoluce kritizující útoky na Sýrii. Sešla se na mimořádném zasedání, o něž požádalo Rusko po nočních útocích na vybrané cíle v Sýrii. Údery provedly armády USA, Francie a Británie. Generální tajemník OSNAntónio Guterres na úvod zasedání vyzval členy rady, aby zachovali umírněnost a vyvarovali se vyhrocování situace v Sýrii.

Noční údery byly odvetnou akcí za údajný chemický útok na syrskou Dúmu. Podle Západu ho provedl syrský režim, což ale Damašek i spojenecké Rusko odmítají.

Rusko radě předložilo návrh rezoluce, která odsuzuje "agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN". Pro text hlasovaly kromě Ruska ještě Bolívie a Čína, osm zemí bylo proti a čtyři se zdržely. Pro přijetí rezoluce bylo zapotřebí nejméně devět z 15 hlasů v radě a vetovat nesmí ani jeden z pěti stálých členů rady, z nichž tři - USA, Británie a Francie - jsou země, které na Sýrii zaútočily.

Guterres v úvodním projevu vyzval státy, aby se vyvarovaly akcí, které by mohly situaci vyhrotit a způsobit další utrpení Syřanům. Sdělil také, že v Sýrii jsou už mezinárodní vyšetřovatelé a jsou připraveni odjet do Dúmy a okolnosti útoku ze 7. dubna vyšetřit.

Po úderu na Sýrii internet zaplavila falešná videa z Ukrajiny a Jemenu. Zveřejnil je i český server

sinfin.digital