Kuba pozná nového prezidenta. Castro na něj bude dál tlačit, velké změny nepřijdou, říká expertka

Markéta Žižková

Kuba se dnes dozví jméno svého nového prezidenta. Podle všeho zemi po šedesáti letech vlády bratří Castrů přebere Miguel Díaz-Canel. Od dvojice revolucionářů se v řadě věcí liší. „Je to mladší státník. Když se podíváme na kubánské politbyro, ministry a radu státu, tak mnohým z těchto lidí je přes sedmdesát, osmdesát let. Dá se tedy vnímat jako pozitivní, že Díaz-Canel nebojoval na straně Castrů v horách na východní Kubě, když probíhala revoluce,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Lucia Arguëllová ze společnosti Člověk v tísni. Velké změny ale nečeká. Alespoň zpočátku. „Castro a armáda budou chtít, aby pokračoval současný systém, protože kdyby došlo k větším změnám, tak by mohli být souzeni za porušování lidských práv a podobně. Dokud je tato generace naživu, tak budou tlačit na kontinuitu. Může se jim to ale vymknout z rukou,“ dodává expertka na Kubu.

Kubánský parlament dnes zvolí nového prezidenta. Skončí tak téměř šedesátiletá éra bratří Castrů. Je jisté, že jejich nástupcem bude Miguel Díaz-Canel?

Počítám s tím, že to bude on. Myslí si to i velká část mezinárodního společenství. Kdyby to on nakonec nebyl, tak by to bylo velké překvapení. Na druhou stranu na Kubě se může stát kdykoliv cokoliv a třeba ještě před třemi měsíci by si Kubánci netroufli tvrdit, že to bude on.

Nový člověk zastává dvě hlavní funkce: je prezidentem rady státu a prezidentem rady ministrů. Nejde tedy o prezidenta jako takového. Zároveň s prezidentem rady státu se budou volit i její členové, kteří budou působit dalších pět let, případně více.

Kuba se může dočkat redesignu politického systému. Role se rozdělí, říká pro INFO.CZ kubánský odborník

sinfin.digital