Do Česka se vracejí krajané z Venezuely. Kvůli ekonomické situaci i politickému útlaku

ČTK

mst

Do České republiky se vracejí krajané z Venezuely. Ministerstvo vnitra, které přesídlování zajišťuje, je podle zjištění ČTK v kontaktu s několika rodinami, které se chtějí vrátit. Přibližně 30 lidí už je v České republice. Češi opouštějí Venezuelu kvůli špatné ekonomické situaci země a pocitu, že je tamní režim totalitní.

„Ministerstvo vnitra je v kontaktu s deseti rodinami (cca 30 lidmi), kteří již žijí v ČR, a s několika rodinami, které své přesídlení do ČR zvažují,“ napsala ČTK mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Program přesídlování, který umožňuje krajanům návrat, funguje od roku 2015. Využívají ho zejména příslušníci české komunity na Ukrajině, ale je otevřený pro krajany z celého světa.

 

„Příslušníkům českých menšin, zejména lidem z ohrožených oblastí, je v rámci programu poskytována především pomoc při zajištění pobytových oprávnění na území ČR, při komunikaci s úřady, s hledáním bydlení a pracovního uplatnění atd.,“ dodala Malá. Při zařazení do programu je posuzována i bezpečnostní situace v zemi, odkud žádost přichází.

Ježíš znásilňující muslimku? Jsme na hranici cenzury, výhrůžky předám policii, říká Glaser

sinfin.digital