Cesta domů započala: Ve Vatikánu vyzvedli ostatky kardinála Berana, který kvůli komunistům zemřel v exilu

ČTK

luš

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu byly dnes vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana. V pátek budou převezeny do Prahy a v pondělí uloženy v katedrále sv. Víta. Posledního rozloučení s kardinálem Beranem v Římě se účastní česká delegace složená ze zástupců církve i státu. Plní se tak poslední přání duchovního a politického vězně, jemuž komunistický režim znemožnil návrat do vlasti za jeho života i po smrti. V místě posledního odpočinku papežů bylo tělo uloženo od Beranovy smrti v exilu v roce 1969. Převoz ostatků povolil počátkem letošního roku papež František.

Posledního rozloučení s kardinálem Beranem v Římě se účastní česká delegace složená ze zástupců katolické církve i státu. Vede ji ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), jehož v pátek čeká schůzka s vatikánským státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a sekretářem pro styky Richardem Gallagherem.

Po vyzdvižení ostatků se dnes večer uskuteční liturgie v papežské koleji Nepomucenum, kde se s kardinálem budou loučit tamní seminaristé a krajané. Beran v Nepomucenu bydlel od února 1965 do své smrti 17. května 1969. Od 19:00 SELČ bude mši sloužit slovenský kardinál Jozef Tomko a ostatky budou ještě do 22:00 SELČ vystaveny k projevení úcty v kolejní kapli.

sinfin.digital