Aktivisté u Nantes bojují o svoji rovnostářskou svatyni. Hodně se to vyhrotilo, říká novinářka

Magdaléna Rejžková

Francouzská policie už skoro dva týdny rozhání okupovanou oblast ZAD u města Nantes, kde mělo vyrůst nové letiště. Vláda na začátku roku od plánu upustila, aktivisté ale zůstávají. Během desítek let vyjednávání totiž v místě rozvinuli několik alternativních zemědělských projektů, ve kterých chtějí pokračovat. Při střetech s policií byly zraněny desítky lidí na obou stranách – mezi nimi i novinářka ekologického deníku Reporterre Marie Astier, která pro INFO.CZ popisuje situaci na místě.

Můžeš vysvětlit, co přesně znamená ZAD?

Původní zkratka znamenala 'Oblast určená k zástavbě'. V souvislosti s plánovaným letištěm se ale ujal název 'Oblast, kterou je potřeba bránit'. O projektu letiště pro západní Francii se mluvilo asi 50 let, občas se na něj zapomnělo, pak se o něm zase začalo mluvit. Většina místních zemědělců se nechala vyplatit a odešla jinam, zůstali asi čtyři, kteří se rozhodli svou půdu bránit. A k nim se přidali další lidé. V oblasti se tak usadilo 200 lidí, kteří bojovali proti letišti a začali rozvíjet alternativní způsob života.

V jakém smyslu alternativní?

Začali vymýšlet nové ekonomické uspořádání a soběstačné zemědělství. Postavili si lehké příbytky, vznikla tam dvě pekařství, truhlářství, mají vlastní stáda i pole. Tak aby žili v co největším souladu s přírodou. Druhá rovina je politická – kromě boje proti letišti šlo postupem času o test alternativního kolektivního uspořádání, které funguje bez zásahu státu a institucí. Byla to forma vzdoru proti moci.

Takže si to můžeme představit jako takový větší squat…

Nevím, jestli to nazývat přímo squatem… Je tam pár kamenných domů, které byly osquatovány a dnes jsou v nich společné prostory. Ale kolem jsou spíš menší budky, karavany, přístřešky v lese nebo na poli. Také osazenstvo je dost rozmanité. Potkala jsem tam hodně chudých z okraje společnosti a vedle nich narazíte na lidi z bohatých intelektuálních rodin s velkým sociálním a kulturním kapitálem. Možná je to takový úkryt pro ty, co jim z nějakého důvodu nevyhovuje žít v dnešní společnosti. Samozřejmě je tam i hodně lidí s radikálními politickými názory, ale skoro bych je nazvala ještě něčím víc než aktivisty, jsou to lidé, co vážně uvažují o novém uspořádání světa a společnosti.

Macron s Merkelovou reformují EU: Tragédie, nebo příležitost pro východní Evropu?

sinfin.digital