Testovací jaderné středisko v KLDR se propadlo, zřejmě už ho nebude možné používat

ČTK

mst

Testovací jaderné středisko v KLDR se podle čínských vědců po poslední jaderné zkoušce loni v září zčásti propadlo a patrně ho není nadále možné používat. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Zkušební středisko mají Severokorejci v síti tunelů vyhloubených v nitru hory ve vesnici Pchunggje v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto v okrese Kildžu na severovýchodě země asi 100 kilometrů od hranic s Čínou a 200 kilometrů od ruských hranic. Od roku 2006 bylo využito k šesti jaderným zkouškám. Po poslední z nich v září loňského roku otřásla oblastí série následných otřesů a seismologové předpokládají, že se přinejmenším částečně propadlo nitro hory.

Tato skutečnost by mohla souviset se sobotním překvapivým prohlášením severokorejeského vůdce Kim Čong-una, že jeho země zastavuje jaderné a raketové testy. Oznámení předcházelo historickým rozhovorům KLDR s Jižní Koreou, které se budou konat v pátek v pohraniční vesnici Pchanmundžom, a americko-severokorejskému summitu, který je očekáván v květnu či červnu.

Babišovi jsem věřila a dvakrát mě podrazil. Řídí nás korupce, budou padat mosty, říká Pošvářová

sinfin.digital