Vztahy mezi NATO a Ruskem jsou na bodu mrazu, ale musíme se snažit o dialog, říká Stoltenberg

ČTK

mst

Vztahy Severoatlantické aliance a Ruska jsou nyní nejsložitější a nejnapjatější za řadu posledních let, připustil dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Den před tím, než se o postoji aliance k Rusku budou v Bruselu bavit spojenečtí ministři zahraničí, Stoltenberg doplnil, že právě nynější situace je argumentem pro pokračující snahy o „smysluplný dialog“ s Moskvou. Aliance podle něj připravuje další jednání Rady NATO-Rusko, přesné datum ale ještě nebylo určeno.

Americká velvyslankyně při NATO Kay Bailey Hutchinsonová by jednání mezi NATO a Ruskem ještě před červencovým aliančním summitem uvítala, pokud by Rusko přistoupilo na otevřenou a produktivní diskusi. „Amerika jednání Rady NATO-Rusko podporuje ne proto, abychom si spolu jenom sedli, ale proto, abychom mohli vysvětlit, co nás znepokojuje, a vyslechnout si, z čeho mají obavy oni. Musí to být obousměrné,“ řekla novinářům.

Mezi důvody, proč je nyní situace mezi NATO a aliančním sousedem na východě tak napjatá, Stoltenberg zmínil útok nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury, za nějž podle Londýna i spojenců nese Rusko velmi pravděpodobně odpovědnost. Západ na to už reagoval vypovězením řady ruských diplomatů; Moskva odpověděla recipročně a svou účast na útoku odmítá.

Odsouzený politik ve vládě není téma. A koaliční smlouva je cár papíru. Komentář V. Dostála

sinfin.digital