Trump se dočkal svého ministra zahraničí. Šéf CIA Pompeo po souhlasu Senátu složil přísahu

ČTK

lup

Americký Senát dnes potvrdil dosavadního ředitele výzvědné služby CIA Mikea Pompea jako nového ministra zahraničí Spojených států, v pořadí již druhého ve vládě prezidenta Donalda Trumpa. Stalo se tak i přes výhrady demokratů k Pompeově pověsti jestřába a k jeho dřívějším kontroverzním výrokům ohledně homosexuality a islámu. Senátoři nakonec schválili Pompea v poměru 57 ku 42 hlasům, jeden zákonodárce se zdržel. Schvalování Pompea bylo místy nezvykle napínavé a hrozilo, že skončí ostudou pro Donalda Trumpa. Prezident USA v Pompeovi vidí svého velmi blízkého spolupracovníka, který s ním bude bez výhrady za jedno.

Pompeo po odsouhlasení Senátem složil přísahu a stal se tak novým ministrem. V příštích dnech jej podle resortní mluvčí čeká cesta do Saúdské Arábie, Jordánska a Izraele, po zastávce v Bruselu, kde se v pátek zúčastní schůzky ministrů zahraničí NATO.

Čtyřiapadesátiletého Pompea nominoval do úřadu ministra zahraničí prezident Trump minulý měsíc na místo Rexe Tillersona, s nímž se neshodl v názorech na řadu zahraničněpolitických témat. Jedním z nich byla mezinárodní jaderná dohoda s Íránem, kterou Trump kritizuje a navzdory nesouhlasu ostatních signatářů od ní hodlá odstoupit.

V úřadu šéfa diplomacie čeká na Pompea řada ožehavých témat, kromě íránského jaderného programu i chystaná vrcholná schůzka USA-KLDR či vyhrocené vztahy s Ruskem, válka v Sýrii, Iráku a Afghánistánu či rostoucí vliv Číny.

sinfin.digital