ANALÝZA: Atomový Kim vyhrál summit Korejí. S kontrolou jeho slibů si nikdo hlavu neláme

Marek Hudema

Jaderné zbraně na Korejském poloostrově končí a Severní a Jižní Korea spolu do konce roku uzavřou mírovou smlouvu, oznámil po dnešním setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem jihokorejský prezident Mun Če-in. Vyzval pak přítomné, aby Kima za jeho úsilí odměnili potleskem. Kim tak získává pověst mírotvorce a spekuluje se o tom, že by mohl získat Nobelovu cenu míru. Jenže jeho sliby jsou více než neurčité a není jasné, jak a kdo je bude kontrolovat.

Deklarace obou vůdců, jihokorejského prezidenta Mun Če-ina a severokorejského diktátora Kim Čong-una, o závazku podporovat „úplnou denuklearizaci“ Korejského poloostrova neobsahuje žádné konkrétní kroky k tomuto cíli. Navíc chybí i závazek, že se Severní Korea podrobí mezinárodní kontrole svého jaderného programu (Jižní Korea jaderné zbraně nemá), aby bylo jasné, že se skutečně vzdala svých jaderných zbraní a žádné další už neskrývá. Přitom všechny předchozí dohody o zastavení severokorejského jaderného programu zkrachovaly na tom, že Severní Korea ukryla část svého nukleárního programu a odmítala do svých zařízení vpustit mezinárodní inspektory.

3866103:article:true:true:true

Jde tak spíše o prohlášení pro veřejnost a zahraniční státníky, než o nějaký konkrétní pokrok. Mun Če-in může Jihokorejcům tvrdit, že Sever už nehrozí jihu jadernými zbraněmi a že, jak mu slíbil Kim, už nebude testovat ani své rakety. Severokorejský diktátor zase potvrdil, že je formálně ochoten se vzdát jaderných zbraní a pojistil si tak schůzku s americkým prezidentem Donaldem Trumpem plánovanou zřejmě na polovinu června. Trump, kterého znepokojuje severokorejský jaderný program a vývoj severokorejských atomových střel schopných zasáhnou USA, by se s Kimem bez ujištění a „denuklearizaci“ odmítl setkat.

sinfin.digital