Hledá se místo pro schůzku Trumpa a Kima. Vybírá se ze tří, prohlásil americký prezident

ČTK

raz

Jako dějiště nadcházejícího setkání prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una jsou ve hře dvě či tři místa. Dnes to před jednáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Bílém domě prohlásil Trump, podrobnosti ale neuvedl. Summit Trumpa s Kimem je plánován na konec května, případně na začátek června.

Trump k dnešnímu jednání Kima a s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem poznamenal, že na rozděleném Korejském poloostrově dosud rozhovory takto daleko nedošly. Uvedl také, že zásluhu na vstřícnější atmosféře v regionu má čínský prezident Si Ťin-pching, za což mu poděkoval.

Na tiskové konferenci s Angelou Merkelovou Trump Německu poděkoval, že pomáhá sankcemi držet KLDR pod tlakem, což také přispělo k uspořádání dnešního mezikorejského summitu. Uvedl, že historické setkání představitelů obou korejských států je povzbuzujícím krokem, ale nepřesvědčilo ho to k uvolnění tlaku vůči Pchjongjangu. Zdůraznil, že nehodlá zopakovat chyby předchozích amerických administrativ a že jakýkoli ústupek KLDR musí být vyvážen dohodou o likvidaci jaderného arzenálu.

sinfin.digital