„Nikdy jsem necítil tolik beznaděje,“ psal přední reportér AFP. Varoval před teroristy, teď ho zabili

abe

Afghánským Kábulem otřásla série sebevražedných útoků a média obratem přinesla již tradiční popis událostí: drastické fotky obětí a informace o 25 mrtvých. Pondělní teror se přesto vymyká – je to nejhorší útok na novináře v Afghánistánu od roku 2016. Mezi mrtvými žurnalisty je i Shah Marai, přední fotograf mezinárodní agentury AFP. Ta teď připomněla skličující text, který reportér publikoval před lety a ve kterém popsal tvrdou realitu: euforie z osvobození americkou armádou podle něj rychle vyprchala a Afgánistán se rychle vrátil do bezvýchodné situace. „Je to čas plný úzkosti,“ napsal tehdy Marai.

Marai se stal spolu s kolegy obětí podlého teroristického útoku. Když se snažili zachytit tragédii způsobenou prvním sebevražedným atentátníkem, udeřil nečekaně druhý fanatik. Odpálil se na stejném místě – ve čtvrti, kde leží i velení NATO a mnohá zahraniční velvyslanectví – a zanechal po sobě kromě dalších obětí i osm mrtvých novinářů.

Maraiovu práci v té souvislosti připomínají přední zahraniční média v čele s jeho domovskou agenturou AFP. Ta znovu publikovala text, ve kterém reportér už před lety upozorňoval na vzestup islámských radikálů, jmenovitě na vliv hnutí Tálibán.

Záhadný úder v Sýrii: Klíčové otázky a odpovědi k útoku na šíitské milice, který Izrael nepřizná

sinfin.digital