Skutečný příběh Edwarda Snowdena. Jedna lež vedle druhé

Ze všech lží, které Edward Snowden vypustil od svého útěku do Ruska v roce 2013, je nejvíce provokativní ta, že se nechtěl zaplést do špionážních her. Píše to v deníku Wall Street Journal Edward Jay Epstein, který brzy o bývalém zaměstnanci tajných služeb NSA a CIA vydá knihu věnovanou právě Snowdenovu případu (How America Lost Its Secrets: Edward Snowden, the Man and the Theft)

Snowden ukradl citlivá data v květnu 2013, pokud budeme vycházet z obvinění žalobců, která přišla o měsíc později. Tehdy devětadvacetiletý IT specialista působil jako zaškolující se analytik u firmy Booz Allen Hamilton, jež pracovala pro tajnou službu NSA na Havaji. Šest týdnů po svém nástupu do práce se Snowden v zaměstnání neobjevil a omluvil se, že je v nemocnici, kde jej vyšetřují kvůli epilepsii.

Užiteční idioti

Tato výmluva nebyla pravdivá, protože Snowden vůbec nebyl na Havajských ostrovech, ale v Hong Kongu. I s daty, která odcizil z NSA. To ovšem nebyla jediná lež, již pronesl. Během Epsteinova vyšetřování vyšlo najevo, že Snowden lhal opakovaně, přičemž nepravdy zaznívají i ve filmu Olivera Stonea „Snowden“, který měl premiéru v loňském roce.

Může Snowden nakonec skončit v USA?

sinfin.digital