Bývalý šéf Mossadu: Izrael důkaz o íránských zbraních nemá, nic nového nenašel

ČTK

raz

Dokumentace o íránském zbrojním programu, již získal Izrael při operaci své rozvědky Mossad, neobsahuje žádný nezvratný důkaz o íránských zbrojních aktivitách. V rozhovoru s izraelským armádním rozhlasem to dnes řekl bývalý velitel Mossadu Danny Jatom. Dokumentace podle něj neobsahuje nic, co by Izrael už nevěděl, ale pro některé jiné státy může být nová. O nalezení tajných spisů informoval v pondělí izraelský premiér Benjamin Netananjahu. Podle Jatoma spočívá význam dokumentů v tom, že poskytují náhled na vojenskou strategii Íránu

Ani tyto informace ale podle Jatoma už dnes nejsou aktuální. „Jsme dnes v jiné situaci, z prezentace premiéra Netanjahua nevyplývá porušení jaderné dohody,“ sdělil Jatom.

Netanjahu tvrdil, že nalezené spisy dokazují, že Írán po podpisu dohody o svém jaderném programu v roce 2015 lhal a dále se zabýval rozšiřováním svých schopností v oblasti vývoje jaderných zbraní a uchovával si náležitou dokumentaci. Izrael a USA tlačí na vypovězení jaderné dohody z roku 2015, protože podle nich neplní svůj účel - nezabrání Íránu obstarat si v budoucnu jadernou zbraň.

K tomu, zda mají USA od dohody z roku 2015 odstoupit, Jatom řekl, že by to pro USA nebylo dobré. „Teď je možnost vyjednávat, bez dohody nebude. Musíme do této dohody dostat téma raket a vynutit si hlubší inspekce (íránských provozů),“ řekl Jatom. Plnění jaderné dohody kontrolují inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří tvrdí, že Írán zatím dohodu plní.

sinfin.digital