Zeman tvrzením o novičoku v Česku nabil Rusku. Moskva zaútočila na Británii

ČTK

luš

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dnes použila čtvrteční vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku v malém množství jako argument k obvinění britské vlády, že klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury na jihu Anglie. V podobném duchu se po poledni SELČ vyjádřil i mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zemanova vyjádření podle Kremlu potvrzují, že případ Skripal je provokací. Případ, provázený vyhoštěním desítek diplomatů z obou stran, prohloubil roztržku mezi Ruskem a Západem.

„(...) žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku,“ uvedla Zacharovová a připomněla Zemanův výrok, že novičok pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. "Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil český prezident v TV Barrandov.

Jak to, že novičok Skripala nezabil? Experti řekli, co agentovi a jeho dceři zachránilo život

sinfin.digital