Vzorce novičoku jsou na Wikipedii, vyrobit si ho může jakýkoliv odborník, tvrdí expert z Univerzity obrany

ČTK

luš

Označení novičok se podle odborníka Daniela Juna z brněnské Univerzity obrany používá pro skupinu pěti jedovatých látek. Oficiální chemický vzorec novičoku ale nebyl nikdy potvrzen, řekl dnes Jun ČTK v reakci na čtvrteční výroky prezidenta Miloše Zemana. Zeman prohlásil, že ze zjištění českého Vojenského zpravodajství vyplývá, že ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně byl testován nervově-paralytický jed A230, což je podle vojenských zpravodajců novičok.

Novičokem byl otráven někdejší dvojí agent Sergej Skripal a jeho dcera Julia v anglickém Salisbury. Podle odborníků na jadernou bezpečnost či armádu byl Skripal otráven jedem s označením A234. Případ přispívá k napětí mezi Moskvou a Západem. Velká Británie obvinila z činu Rusko, Rusko zase tvrdí, že jed mohl pocházet z Česka. Moskva už dnes Zemanovy výroky využila k obvinění Londýna, že klame.

Zeman ve čtvrtek také řekl, že civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) dospěla k závěru, že testovaný plyn není novičok, Zeman se ale přiklonil k názoru vojenských zpravodajců.

Zeman tvrzením o novičoku v Česku nabil Rusku. Moskva zaútočila na Británii

sinfin.digital