Půjde manželka izraelského premiéra před soud? Sára Netanjahuová je vše možné jen ne laskavá hospodyňka

Pavel Novotný

Vede nekonečnou bitvu s novináři, kteří vlastně milují její aféry. Občas překvapí výstředním oblečením, jindy křičí na služebnictvo nebo dokonce na politiky. Především jí ale hrozí obvinění z korupce, což jejímu manželovi a izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi dvakrát nepomáhá. I proto, že korupčním kauzám čelí také on sám. Sára Netanjahuová je prostě vidět – a hlavně slyšet – až moc.

Stalo se to tuto středu: Právníci Sáry Netanjahuové se vydali za generálním prokurátorem Avichajem Mandelblitem, aby se na poslední chvíli pokusili odvrátit trestní stíhání klientky. Navrhli dohodu, podle které by se premiérova manželka přiznala k pochybení a škodu uhradila. Výměnou za to by nešla před soud.

Alespoň tak líčí setkání portál The Times of Israel, podle kterého advokáti tvrdili, že paní Netanjahuová nevěděla o protiprávnosti svého jednání. Prý ve finančních záležitostech příliš důvěřovala spolupracovníkům.

Oč jde? Sára Netanjahuová podle vyšetřovatelů – zjednodušeně řečeno – utrácela na soukromých akcích státní peníze určené na pohoštění oficiálních návštěv.

Advokáti popřeli, že by schůzka proběhla tak, jak ji novináři serveru The Times of Israel popsali. Není tedy jasné, zda došlo k dohodě a zda se premiérova manželka nakonec vyhne stíhání. Podle listu The Jerusalem Post přišla její vinou státní pokladna o více než 100 tisíc dolarů. Tuto sumu ovšem právníci paní premiérové soustavně označují za nadsazenou.

ANALÝZA: Jaderná dohoda nad propastí. Dostane „Bibi“ povolení k odstřelu íránského vlka?

sinfin.digital