Těžce zkoušená Havaj si stále nemůže oddechnout. Sopka dál chrlí lávu, ostrovem otřásají zemětřesní

ČTK, luš

Na ostrově Havaj, který je největší na Havajském souostroví, stále platí vysoký stupeň pohotovosti kvůli aktivitě sopky Kilauea. Ta nepřestává chrlit lávu do obydlených oblastí, což přinutilo k evakuaci na 1700 lidí. Ostrovem už asi týden otřásají zemětřesení a odborníci i místní úřady obyvatele upozornili, že seizmická aktivita může pokračovat.

Zatím poslední otřesy měly sílu 6,9 stupně. „Dokud se země chvěje, je pravděpodobné, že seizmická aktivita bude pokračovat,“ upozornila vědecká pracovnice Tina Nealová, která řídí havajskou observatoř sledující zemětřesení. V pátek byla na schůzce s asi 300 obyvateli, aby jim vysvětlila situaci.

Někteří z přítomných se se slzami v očích dotazovali na případy rabování, omezení dopravy a bezpečnostní opatření. „Bude to těžké pro všechny,“ řekla Nealová. Schůzka byla svolána několik hodin po silných otřesech, které otřásly domy ve městě Pahoa i tamním narychlo zřízeným evakuačním střediskem. V blízkosti se puklinami v zemi vylévala láva. Nové trhliny se vytvořily i ve vzdálenosti 19 kilometrů od sopky Kilauea.

Havajská civilní obrana zaznamenala šest hlavních puklin, a i když zatím výron lávy není nikde mohutný, úřad upozornil, že jde o hmotu, jejíž teplota může dosáhnout až 1150 stupňů Celsia.

sinfin.digital