Trump má nového velkého nepřítele. Potopit jej může jeho neustálé lhaní, sám se z něj usvědčuje

Adam Kotrbatý

Dlouho se jako o největším problému Donalda Trumpa mluvilo o údajném napojení jeho předvolebního týmu na Rusko. Nyní se však ukazuje, že se americký prezident dokáže dostat do úzkých i bez tzv. ruské kauzy. Škodí mu notorické lhaní a chaos ve vlastním týmu. Ten se naposledy projevil koncem minulého týdne, kdy komplikace přišly z míst, odkud by je Trump nečekal – po vystoupení jeho právníka Rudolpha Giulianiho na televizní stanici Fox News.

Trumpův nový právník pro ruskou kauzu. Giuliani má za cíl ukončit vyšetřování pro dobro země

Televizní stanice Fox News, schopná každý večer oslovit miliony lidí, zase nekritickým zpravodajstvím pomáhala vytvářet dojem spiknutí elit proti Donaldu Trumpovi. Prezidenta hájila na každém kroku, na webu i obrazovce, a šéf Bílého domu jí to oplácel svojí nákloností.

Když se však oba trumfy spojily, vznikla z toho kombinace natolik třeskavá, že se po ní opět otřásá prezidentova důvěryhodnost. A to v okamžiku, kdy průzkumy začaly naznačovat mírný vzestup jeho popularity.

Giuliani minulý týden v rozhovoru pro Fox News vyvolal poprask nikoli slovy o ruské kauze nebo zvláštním vyšetřovateli Robertu Muellerovi, ale tím, že se dotkl aféry s pornoherečkou Stephanií Cliffordovou. Té Trumpův osobní právník Michael Cohen, jenž má nyní sám oplétačky s FBI, vyplatil krátce před volbami 130 tisíc dolarů údajně za mlčení o poměru s nynějším prvním mužem světa. Cohen platbu přiznal, ale stejně jako Trump se dušoval, že jeho klient o ničem nevěděl a předání peněz nesouviselo s kampaní, jak tvrdí žena v branži známá jako Stormy Daniels.

Nyní však přišel Giuliani a pravil: „Peníze plynuly prostřednictvím právní firmy a prezident je splatil. Nevěděl o detailech dohody, ale věděl o obecné dohodě, že se Michael o takové věci postará.“ Slova z večerního vysílání navíc na stejném kanále doplnil ráno. „Představte si, že by to vyšlo najevo 15. října uprostřed poslední debaty s Hillary Clintonovou.“

Jeho věty zapůsobily jako šok. Prakticky okamžitě jich byla plná americká média, která upozorňovala na rozpor s dřívějšími Trumpovými vyjádřeními. Prezident Giulianiho slova bagatelizoval. V jeho týmu je prý příliš krátce, aby znal detaily případu. Na Twitteru ale sám přiznal, že peníze vyplatil, když napsal, že nešly z prostředků na kampaň.

sinfin.digital