Trump odstupuje od jaderné dohody s Íránem a slibuje tvrdé sankce. Rúhání hned reagoval

ČTK

pav

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Podle něj je smlouva neúčinná, neboť mimo jiné nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Íránský prezident Hasan Rúhání vzápětí řekl, že jeho země bude dohodu přesto dál dodržovat a bude spolupracovat s jejími zbylými účastníky, tedy především se zeměmi Evropské unie. Francie, Británie a Německo daly najevo, že litují Trumpova rozhodnutí. Brusel zdůraznil, že jaderná dohoda funguje a EU je rozhodnutá ji udržet. Trumpův krok naopak uvítal Izrael.

Trump řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na "nejvyšší úrovni". Rovněž varoval zbytek světa před snahou nějak Íránu pomáhat. Dohodu označil za vadnou už v jejím samotném jádru a za dokument postavený na lži. Té se podle Trumpa ještě před uzavřením dohody dopustil Írán při poskytnutí informací o stavu svého jaderného programu. Nikdo nebude vydírat Spojené státy jadernou hrozbou a Washington nedovolí, aby režim hlásající "Smrt Americe" získal přístup k jaderným zbraním, prohlásil šéf Bílého domu. Podle něj by pokračování smlouvy vedlo brzy k závodu v jaderném zbrojení.

Rúhání upozornil, že Írán je připraven obnovit svoje jaderné aktivity po konzultacích s dalšími světovými mocnostmi, které se podílely na dohodě. "Pokud dosáhneme cílů dohody ve spolupráci s jejími dalšími účastníky, zůstane v platnosti. Tím, že Amerika opustila dohodu, oficiálně podkopala svůj závazek," řekl Rúhání. Podle něj má Trump za sebou "historii podemílání mezinárodních smluv".

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který předtím telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britskou premiérkou Theresou Mayovou, upozornil, že Trumpův krok ohrozí mezinárodní režim boje proti šíření jaderných zbraní. Zároveň zopakoval, že Francie bude pracovat na širší dohodě, která pokryje íránské jaderné aktivity, balistický program i regionální aktivity.

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová prohlásila, že smlouva je výsledkem dvanácti let diplomacie a je zásadní pro bezpečnost regionu, Evropy a celého světa. Také poznamenala, že ji zvlášť znepokojuje Trumpovo oznámení nových protiíránských sankcí.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Michael Bolton nevyloučil, že Írán postihne ještě více sankcí, než kolik jich bylo před dohodou z roku 2015. Trump podle něj prozatím nařídil obnovit všechny sankce související s íránským jaderným programem, které byly pozastaveny za jeho předchůdce Baracka Obamy. Ten označil Trumpův postup za vážnou chybu.

Americké ministerstvo financí oznámilo, že po 90 až 180 dnech budou obnoveny nejrůznější ekonomické sankce od finančního sektoru po průmyslové a ropné odvětví. Bolton upozornil, že nynější krok je zároveň signálem pro Severní Koreu, že USA nepřijmou žádnou "nepřiměřenou dohodu". Bolton řekl, že další kroky v íránské otázce budou USA konzultovat se svými spojenci.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Trumpovo rozhodnutí ocenil. "Dohoda (s Íránem) nijak nesnížila riziko vypuknutí války, ale naopak konflikt přiblížila, a ani neomezila agresivní činy Íránu, naopak je výrazně zvýšila," řekl.

sinfin.digital