Trumpův ministr na misi v KLDR: vrátit se má i se zadržovanými Američany

ČTK

lup

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který dnes přicestoval do Severní Koreje, by se měl z cesty vrátit i s třemi Američany, kteří jsou v KLDR zadržováni. Informoval o tom podle agentury Jonhap zástupce kanceláře jihokorejského prezidenta. Potvrdil také, že Pompeo má v KLDR dojednat datum bezprecedentního setkání mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který rovněž naznačil, že trojice Američanů by mohla být brzy propuštěna.

Pompeo se vydal do Severní Koreje na předem neohlášenou návštěvu jednat o posledních podrobnostech plánovaného summitu Trumpa s Kimem. Podle agentury Reuters přicestoval do severokorejské metropole Pchjongjangu z Japonska a zamířil do hotelu Koryo. Jde o jeho druhou návštěvu Severní Koreje během necelých šesti týdnů.

Pompeo agentuře Reuters už během letu do KLDR řekl, že doufá, že doladí agendu jednání Trumpa s Kim Čong-unem. Rovněž řekl, že na programu bude i otázka Američanů vězněných v Severní Koreji. Zatím ale od Pchjongjangu neměl závazek, že by je propustila.

sinfin.digital