Íránská reakce na Trumpa. Poslanci v parlamentu pálili vlajku USA a provolávali smrt Americe

ČTK

lup

Íránští poslanci dnes v reakci na úterní rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa vypovědět jadernou dohodu s Íránem spálili papírovou vlajku Spojených států. Předseda parlamentu Alí Larídžání řekl, že Írán teď už není dohodou vázán, a šéf parlamentního branného a zahraničního výboru prohlásil, že Írán zvýší výdaje na balistický raketový program. Parlament pak navrhl, aby vláda zajistila reciproční a přiměřená opatření v souvislosti s krokem USA.

Íránští zákonodárci uspořádali demonstraci přímo v budově parlamentu a při pálení vlajky provolávali smrt Americe. Spálili rovněž list papíru, který symbolizoval dohodu z roku 2015, kterou Írán podepsal se šesti mocnostmi a s Evropskou unií. Přistoupil v ní výměnou za zmírnění protiíránských sankcí na omezení svého jaderného programu. Podle Trumpa ale dohoda byla neúčinná.

Heslo "Smrt Americe" používají Íránci od islámské revoluce v roce 1979. Právě to Trump považoval za jeden za argumentů, proč od dohody ustoupit.

Larídžání prohlásil, že Trump rozumí pouze řeči síly, porušil mezinárodní dohodu a dostal USA do izolace. Úterní prohlášení amerického prezidenta označil za show a řekl, že Írán teď dohodu nemusí dodržovat. Předseda íránského parlamentu také zpochybnil Trumpovu duševní kapacitu, když řekl, že není dostatečná na to, aby se takovými věcmi mohl zabývat.

Hodžatolislám Modžtaba Zulnúrí, který řídí jaderný výbor parlamentu, řekl, že parlament navrhuje přijetí přiměřených recipročních opaření. Žádá vládu prezidenta Hasana Rúháního, aby získala "nezbytné záruky", že zbývající signatáři se budou dohodu dále řídit. Zulnúrí záruky nijak nespecifikoval. Pokud ale nebudou poskytnuty, Írán podle Zulnúrího obnoví obohacování uranu na vysokou úroveň, což je krok na cestě k jaderné zbrani. Teheránský poslance Alí Mottahrí řekl, že evropské země mají "omezenou možnost poskytnutí záruk" na to, aby se Írán cítil dále dohodou vázán. Pokud záruky poskytnuty nebudou, řekl Mottahrí, že Írán "od dohody odstoupí nebo podnikne jiné kroky".

sinfin.digital