Napětí stoupá: Írán zaútočil raketami na Golanské výšiny, Izrael v odvětě bombardoval desítky cílů

ČTK

luš

Íránské jednotky na syrské straně Golanských výšin vypálily v noci na dnešek zhruba 20 střel a raket na izraelské cíle v Golanských výšinách. Izrael na palbu reagoval a brzy ráno zasáhl desítky íránských cílů v sousední zemi, mimo jiné sklady zbraní, odpalovací rampy či zpravodajská centra využívaná elitními íránskými jednotkami v Sýrii. Jak poznamenala agentura Reuters, jde o dosud nejvážnější střet mezi dvěma úhlavními nepřáteli v regionu.

Informace o možných zraněných na íránské straně nebyly známy. Zvuky explozí se ozývaly v Damašku těsně před úsvitem, po celou noc byla slyšet syrská protiraketová obrana. Syrská státní agentura SANA s odvoláním na nejmenovaného armádního představitele uvedla, že izraelské střely zasáhly pozice protiraketové obrany, radarové stanice a sklady zbraní. Tvrdila nicméně, že většina raket byla zneškodněna.

Podle armádního mluvčího Jonathana Konricuse Izrael nechce situaci v oblasti ještě více vyostřovat. Izraelští vojáci ale i nadále budou „ve vysoké pohotovosti“. „Jestliže přijde další íránský útok, budeme na něj připraveni,“ dodal.

Trump má s Íránem pravdu, ale nemá žádný plán. Komentář Marka Hudemy

sinfin.digital