Vítejte doma. Trojice Američanů vězněných v KLDR je v USA, na letišti je vítal Trump s manželkou

ČTK

luš

Tři propuštení Američané, které věznila KLDR, se spolu s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem vrátili do USA. Na letecké základně Andrews je po osmé ráno (SELČ) přivítal americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií. Šéf Bílého domu potvrdil, že Pompeo dojednal termín a místo jeho setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem, podrobnosti však nesdělil. 

„Jsou to skvělí lidé a tohle je pro ně významný okamžik... Rádi bychom poděkovali Kim Čong-unovi,“ prohlásil Trump po příletu trojice, která byla podle něho propuštěna díky zlepšování vzájemných vztahů, jehož cílem je podle Trumpa Korejský poloostrov bez jaderných zbraní.

„Vážně si myslím, že chce něco udělat a přivést svou zemi do reálného světa,“ řekl Trump na Kimovu adresu s tím, že denuklearizaci Severní Koreje považuje za stěžejní cíl svého působení v Bílém domě. Na dotazy novinářů okolo chystaného summitu neodpověděl s vysvětlením, že podrobnosti zveřejní v nejbližších dnech. Média označují Singapur za nejpravděpodobnější místo schůzky, která by měla proběhnout do měsíce.

Propuštěnými Američany jsou misionářa rovněž Kim Sang-duk a Kim Hak-song, kteří nějakou dobu přednášeli v KLDR na pchjongjangské technické univerzitě.

Dvaašedesátiletý misionář byl v březnu 2016 odsouzen v KLDR k deseti letům nucených prací za rozvracení komunistického režimu a špionáž. Devětapadesátiletý Kim Sang-duk si odpykával 15letý trest „za protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu“. Zadržen byl v březnu 2017. Stejným obviněním čelil i 55letý Kim Hak-song, který také pracoval pro pchjongjangskou univerzitu financovanou Západem. Zadržen byl loni v květnu.

sinfin.digital