Většina Němců chce hlubší evropskou integraci a větší nadšení Merkelové pro Evropu, ukázal průzkum

ČTK

mst

Většina Němců si přeje hlubší evropskou integraci a také by ocenila, aby kancléřka Angela Merkelová projevovala větší nadšení pro Evropu. Více než 80 procent obyvatel Německa podle něj chválí přístup francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a jeho snahu posunout EU dopředu. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění pro televizi ARD. 

Hlubší spolupráci v rámci EU a převod kompetencí z národní úrovně na evropskou si přeje 53 procent Němců, 24 procent má opačný názor a 18 procent by nic zásadního neměnilo. Téměř dvě pětiny dotázaných (39 procent) vidí ve členství spolkové republiky v EU převážně pozitiva a jen 14 procent hlavně negativa. Podle 45 procent Němců se pozitiva i negativa vyvažují.

Od kancléřky Merkelové, která je známá svým pragmatismem i klidným vystupováním, by si 58 procent dotázaných přálo, aby se s větší vášní zasazovala za Evropskou unii. Téměř dvě pětiny obyvatel (38 procent) by to ale nepovažovaly za dobré.

Jasné podpory se od Němců dostává snahám o reformu Evropské unie ze strany francouzského prezidenta Macrona, který dnes za své úsilí obdrží v Cáchách Cenu Karla Velikého. Snažení čtyřicetiletého politika oceňuje 82 procent Němců, opačně jich to vidí 15 procent.

sinfin.digital