„Zeman by neměl mást veřejnost.“ V Česku se novičok nevyráběl, potvrdil sněmovní výbor

ČTK

luš

Zahraniční výbor Sněmovny dnes přijal usnesení, v němž říká, že na území České republiky se nevyráběla a neskladovala žádná látka typu novičok. Po neveřejném jednání výboru to novinářům řekla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). Výbor se zabýval zprávami tajných služeb o výskytu novičoku v Česku, v nichž byl podle dřívějších výroků prezidenta Miloše Zemana rozpor. Prezident také řekl, že novičok se na území ČR vyráběl.

„Mohu říci veřejnou informaci, že závěrem jednání je usnesení, kde výbor konstatuje, že na území České republiky se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok,“ řekla Šlechtová. Kromě Šlechtové se části jednání o novičoku účastnil také šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Předseda výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) doplnil, že poslanci napříč stranami přijali vysvětlení a fakta, která jim poskytli experti. „Ta informace, která je pro veřejnost zásadní, je, že v České republice se žádné takové látky nevyrábí,“ uvedl.

Výroba sem, výroba tam. Ovčáček žehlí Zemanův výrok o novičoku

sinfin.digital