Erdogan se považuje za Che Guevaru, z médií jsou továrny na lži. Může za to i Evropa, říká novinářka

Marek Hudema

Za současnou situaci v Turecku – kde setrvale rostou autoritářské tendence prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, jsou zavíráni novináři a nefunguje demokracie – může i Evropa. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká turecká novinářka Nevşin Mengü pracující pro německou televizi Deutsche Welle. V Evropském parlamentu Nevşin Mengü kritizovala omezování svobody médií v zemi a růst islamismu.


Jaká je současná situace médií v Turecku?

Ve vězení je minimálně 179 novinářů. Mám tam některé kolegy a někteří z nich jsou dokonce mí přátelé. Od vyhlášení výjimečného stavu po předloňském pokusu o puč je ale těžké je navštívit. Každý den je někdo zatčen a nejde jen o novináře. Zároveň se změnila média, vládní média se stala továrnami na falešné zprávy, fake news. Dokonce i ta považovaná za představitele solidního hlavního proudu žurnalistiky. Například provládní list Yeni Şafak (Nový úsvit) zveřejnil šílené historky o tom, jak si opoziční strany vybírají svého kandidáta do voleb. Podle nich rozhodují o kandidátech v těchto stranách ilumináti a svobodní zednáři.

Znamená to, že už v Turecku neexistují svobodná média?

Je tu jen pár médií, které se věnují skutečné novinařině. Ostatní dělají jen propagandu. Například list Cumhuriyet, jehož 14 novinářů bylo nedávno odsouzeno za obvinění spojená s terorismem, se stále snaží dělat skutečnou žurnalistiku. Problém je ale v tom, že v autoritativním systému, který je nyní v Turecku, nefunguje volný trh. Například děláte dobré kvalitní zprávy, máte kvalitní noviny, ale na jejich financování potřebujete reklamu. Kvůli tlaku vlády ji zadavatele reklamy nedají do kvalitních novin. Můžete mít webový server s miliony návštěvníků, ale firmy se budou bát vlády a raději vám nedají žádnou reklamu. Navíc část médií přebírají lidé spojení se současným režimem prezidenta Erdoğana.

ANALÝZA: Erdogan větří životní šanci. Narychlo svolané volby mu mají dát absolutní moc

sinfin.digital