Trump zvolil hřiště pro demonstraci měkké síly. Proč se s Kimem sejde právě v Singapuru?

lup

Americký prezident Donald Trump ukončil týdny spekulací: Bezprecedentní schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se bude konat 12. června v Singapuru. Vládce Bílého domu to potvrdil na svém twitteru s dovětkem, že se jedná o setkání, které by mělo být zásadní pro světový mír. I když si odmyslíme Trumpovo tradiční přehánění, jde skutečně o zlomové a dlouho očekávané setkání. Co o něm říká volba místa?

Pro diplomaty je to jeden z největších oříšků posledních let. Jak dostat k jednomu stolu dva výrazné lídry, kteří si ještě nedávno vyměňovali vzkazy přes půl planety a hrozili globální jadernou válkou? Ve spletité hře náznaků, symbolů a ryze praktických ohledů nakonec dostal přednost asijský Singapur. Mimo jiné před Prahou, o které se svého času též spekulovalo.

Proč Singapur?

Prosperující městský stát na ostrově u jižních břehů Malajsie byl v poslední době nepsaným favoritem. Volba tohoto místa v sobě skrývá celou řadu významů.

Je tu historická tradice podobných schůzek, jednali tu spolu například zástupci Číny a Tchajwanu v roce 2015 – poprvé po šedesáti letech. Jak připomíná BBC, Singapur a USA mají dobré diplomatické vztahy a ostrov byl zároveň donedávna obchodním partnerem KLDR.

Trumpova první severokorejská výhra. Je chaotický génius, nebo sedá Kimovi na lep?

sinfin.digital