Ruské tajné služby tvrdí, že zmařily útok na milionový pochod v Moskvě. Šel v něm i Putin

ČTK

luš

Ruské tajné služby zabránily teroristickému útoku na vlastenecký pochod v Moskvě, kterého se 9. května zúčastnil více než milion lidí. Oznámil to dnes náměstek ministra zahraničí Oleg Syromolotov. V moskevském davu tehdy kráčel i ruský prezident Vladimir Putin spolu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem.

„Zadrželi hned několik skupin, které měly uskutečnit výbuchy během akce Nesmrtelný pluk v Moskvě. Měly už pro to zhotovené zbraně,“ řekl agentuře TASS Syromolotov, který býval generálem tajných služeb, než jej Putin před třemi lety jmenoval náměstkem ministra zahraničí zodpovědným za boj proti terorismu. „Přemisťovali se ze Sibiře, z města Novyj Urengoj. Uskutečnilo se tam asi 17 domovních prohlídek a pozatýkali na 20 lidí,“ uvedl. „Jen od 21. do 24. dubna bylo u nás zlikvidováno 27 teroristů,“ dodal.

Součástí oslav výročí porážky hitlerovského Německa v Rusku je již několik let akce Nesmrtelný pluk - pochody lidí s portréty jejich blízkých, kteří padli ve válce. Koná se už nejen v ruských městech, ale i jinde ve světě. V moskevském několikahodinovém průvodu, kterého se podle úřadů účastnilo více než milion lidí, kráčel i prezident Putin s portrétem svého otce, který za války bojoval a byl raněn u Leningradu.

Foldyna jen hraje putinistu, chci mír a bezpečí pro voliče Zemana a Okamury, říká aktivista Uhlíř

sinfin.digital