Barnevernet jim vzal dceru. Hluchá matka se o ni prý nemůže starat a otci ze Slovenska norský úřad nevěří

Blesk.cz

ula

Život rodiny Ladických ze Slovenska se před třemi lety změnil k nepoznání. Norská sociální služba Barnevernet jim odebrala dceru Maxine. Matka dítěte původem z Norska přišla o sluch a podle sociálky nebyla kvůli postižení schopná se se o miminko postarat. Otec ze Slovenska je pro Nory „nebezpečný cizinec“. Ačkoliv rodina už dvakrát vyhrála soud, Barnevernet jim dítě nevrátil. Babička Maxine poskytla Blesk Zprávám rozhovor o zoufalém boji získat vnučku zpět.

Prvotní podnět na odebrání miminka kvůli podezření na zanedbání dítěte daly pracovnice Barnevernu 20. ledna 2015 okamžitě po narození Maxine. Tedy v okamžiku, kdy byla rodina ještě v porodnici, a úřednice tak vůbec nemohly předvídat, jak rodina bude fungovat.

Dítě pak rodině definitivně odebraly 26. března 2015. V rozhodnutí o odebrání jsou uvedeny tyto důvody: strach o psychické zdraví matky, která v dětství prošla pěstounskou péčí a je neslyšící, odmítnutí rodičů pobývat s dítětem v zařízení určeném k monitorování rodin a obava z vycestování rodiny na Slovensko, kde by úřednice Barnevernu „nemohly pozorovat vývoj dítěte“.

sinfin.digital