Kdysi postrach USA, dnes nepřítel Íránu. Kdo je klerik Muktada Sadr, který je po iráckých volbách na koni?

Marek Hudema

Jeho armádu financoval Írán, ale je proti Teheránu. Je muslimským klerikem, ale spolupracuje s komunisty. A z Iráku prý chce vyhnat jak Američany, tak Iránce. Muktada Sadr přezdívaný „buřič“ rozhodne o složení příští irácké vlády.

První irácké volby po pádu teroristické organizace Islámský stát měly být zápasem o to, zda se v zemi zvýší vliv sousedního Íránu, nebo zda bude Irák i nadále spolupracovat se Spojenými státy. Po oznámení výsledků voleb se ale v ulicích Bagdádu ozývaly výkřiky „Írán ven!“ a křičeli je často lidé, kteří před pár lety přísahali, že budou bojovat s Američany do poslední kapky krve.

Vítězem sobotních parlamentních voleb se totiž nestala ani koalice současného premiéra Hajdara Abádího, který byl považován za stoupence spolupráce se Spojenými státy, ani koalice Hádího Ámirího, jehož ozbrojenci hrozili ještě loni útoky na americké vojáky. Zvítězila koalice vlivného iráckého duchovního Muktady Sadra, který teď bude mít rozhodující slovo při sestavování irácké vlády. Sadr je označovaný za iráckého nacionalistu, který je proti Íránu i proti USA.

Lídry EU čekají horké chvilky. Řidiči kamionů jim chtějí hodit na hlavu nová pravidla pro práci v zahraničí

sinfin.digital