Nový katalánský premiér vzkázal jasně Madridu: vraťte nám vládu nad regionem

ČTK

lup

Nový katalánský premiér Quim Torra vyzval ústřední vládu v Madridu, aby ukončila přímou správu nad Katalánskem, kterou zavedla po loňském pokusu předchozí regionální vlády o vyhlášení nezávislosti. Zároveň řekl, že prvním cílem jeho kabinetu bude usilovat o dialog s Madridem, informovala agentura Reuters.

"Prosím, stanovte termín a místo (k setkání)," řekl Torra na tiskové konferenci v Berlíně, kde se sešel se svým předchůdcem Carlesem Puigdemontem, jehož stíhá španělská justice.

Ustanovením nové katalánské vlády má přímá správa Madridu vypršet automaticky. Španělský premiér Mariano Rajoy ale upozornil, že ji opět může obnovit, pokud se nový kabinet bude dopouštět protiústavních činů. Podle dosavadních Torrových výroků přitom hrozí, že se to může stát velmi brzy. Nový regionální premiér již uvedl, že hodlá pokračovat v Puigdemontově linii. Puigdemont čelí za snahy o odtržení Katalánska od Španělska obvinění ze vzpoury.

Torra, který by měl být do funkce uveden patrně koncem týdne, dnes v místním rozhlase mimo jiné řekl, že bude bojovat za obnovení katalánského ministerstva zahraničí. To vytvořila regionální vláda v lednu 2016, podle Madridu ale v rozporu se španělskou ústavou. Ta rozděluje kompetence mezi centrální vládu a autonomní regiony, ale mezinárodní vztahy či obrana spadají výlučně do kompetence Madridu.

V Berlíně Torra s Puigdemontem hovořil o složení nové katalánské vlády, v níž chce mít podle deníku La Vanguardia i tři exministry obviněné ze vzpoury. Dva z nich - Jordi Turull a Josep Rull - jsou kvůli tomu ve vazbě a třetí - Lluís Puig - je v Bruselu. Loni v říjnu tam uprchl s Puigdemontem.

"Doufám, že se tahle možnost nenaplní. Je zřejmé, že osoby, které jsou ve vazbě či na útěku před justicí, nemohou vykonávat úřad ministra," řekl dnes zástupce španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. Podle deníku El Nacional chce Torra místo nepřítomných ministrů pověřit vedením příslušných resortů zatím zástupce. Millo také varoval, že Madrid přímou správu Katalánska ukončit nemusí.

sinfin.digital