Do kin míří film inspirovaný Marine Le Penovou. Členové Národní fronty zuří

Lucie Štěchová

Dva měsíce před vypuknutím prezidentských voleb se ve francouzských kinech začne vysílat film o krajně pravicovém populismu v Evropě. Nedávno zveřejněný trailer ukazuje nápadnou podobnost jedné z hlavních postav s kandidátkou na prezidentku a šéfkou krajně pravicové a nacionalistické Národní fronty Marine Le Penovou. Její příznivci považují snímek za skandální a hovoří o záměrné snaze pošpinit političku v probíhající předvolební kampani.

Film „Náš domov“ (ve francouzském originále „Chez Nous“) vypráví příběh zdravotní sestřičky ze severní Francie, která se rozhodne usilovat o zisk politického postu na kandidátce strany Patriotický blok. Charakteristika strany a její šéfky silně připomínají francouzskou krajně pravicovou a nacionalistickou Národní frontu a její šéfku Marine Le Penovou.

Trailer filmu Chez Nous

Právě tato skutečnost společně s avizovaným datem uvedení filmu do kin způsobily mezi příznivci francouzské političky velkou nevoli. Rozhořčený místopředseda strany a jeden z nejbližších spolupracovníků Marine Le Penové Florian Philippot označil za skandální, že film „vysloveně zaměřený proti Národní frontě“, se začne vysílat během kampaně předcházející prezidentským volbám ve Francii. V nich bude o hlasy voličů usilovat i Marine Le Penová. „Viděl jsem trailer… bude to úplný propadák,“ uvedl Philippot v rozhovoru pro jedno z francouzských médií.

Tvůrci filmu kritiku odmítají

Silná kritika, která od zveřejnění traileru zaznívá z řad Národní fronty, tvůrce filmu překvapila. Režisér Lucas Belvaux hovoří o „laciné polemice“, která odvádí pozornost od poselství filmu, jež dle něho nespočívá v hanobení Národní fronty. Snímek se prý zaměřuje na znázornění mechanismů populismu a toho, jak se lidé dostávají do politiky. „Zajímají mě voliči, nikoliv politické strany,“ zdůraznil Belvaux v rozhovoru pro stanici BFMTV.

sinfin.digital