Jako kdyby zmizela celá Olomouc. Každý rok v Indii umře čtvrt milionu nechtěných holčiček

ČTK

luš

Zhruba 239 000 dívek ve věku do pěti let umírá každý rok v Indii, protože se o ně dostatečně nepečuje. Uvádí to studie zveřejněná v lékařském časopise The Lancet, podle níž jde o výsledek diskriminace ženského pohlaví. Ročně tak země přichází o obyvatelstvo o stejném počtu, jako má například okres Olomouc.

Údaj přitom nezahrnuje úmrtnost dětí před narozením. Kvůli možnosti lékařského zjištění pohlaví dítěte chodí ženy v Indii, i když je to nelegální, často na potrat, když se dozvědí, že očekávají holčičku. Podle odhadů je tak už nyní v druhé nejlidnatější zemi světa o 63 milionů méně žen než mužů.

„Diskriminace dívek jim nejenže neumožňuje se narodit, ale může i uspíšit smrt těch, které se již narodily,“ napsal spoluautor studie Christophe Guilmoto. Rovnost mezi pohlavími není podle něho jen o právu na vzdělání, zaměstnání nebo politické zastoupení, ale také o láskyplné péči, zajištění očkování a dostatečné výživě.

Jde o první zprávu o úmrtích, jimž by se dalo snadno předejít, pokud by se k dívkám jejich rodiče chovali stejně jako k chlapcům. Poukazuje nejen na nepřirozený nepoměr úmrtí mezi pohlavími, ale porovnává také demografické údaje OSN z 46 zemí světa, kde k diskriminaci podle pohlaví nedochází.

sinfin.digital