Kurz přežití. Jak se Rusové připravují na válku?

Info.cz

V Česku se v reakci na nestabilní bezpečnostní situaci ve světě objevil návrh, aby se každý mohl bránit svou legálně drženou zbraní. V Rusku se zase těší oblibě kurzy, na nichž se jejich účastníci učí bojové dovednosti, které mají zvýšit jejich šance na přežití v případě války nebo kolapsu společnosti. Jak takový kurz probíhá, zmapoval ve své reportáži moskevský korespondent Washingtonu Post Andrew Roth.

Každý, kdo se zapíše na paravojenský kurz „Partyzán“, který v Petrohradě pravidelně pořádá jeden z ruských vojensko-vlasteneckých klubů, absolvuje týdenní dril. Během něj se v každodenních dvanácti i více hodinových trénincích učí střílet ze zbraně a další technické dovednosti, které mu mají zvýšit šance na přežití v případě vypuknutí války či jiné potencionálně nebezpečné situace jako je kolaps státu.  

„Učíme se, jak zabíjet. Doufáme, že se nám to nikdy nestane a nikdy nezraníme živou bytost. Ale kdyby taková situace nastala, měli bychom být připraveni,“ vysvětluje jeden z instruktorů, bývalý profesionální voják, Denis Gariev.

Většina tréninkových jednotek se odehrává mimo centrum města – na opuštěných pozemcích a v budovách, kde se účastníci kurzu střídají s hráči airsoftu – hry, která simuluje vojenskou bitvu. Místo ostrých kulek ale po sobě hráči střílejí malými lehkými plastovo-keramickými kuličkami.

Jak takový kurz vypadá, se můžete podívat na videu na webu Washingtonu Post

Osazenstvo v drtivé většině tvoří úředníci a živnostníci z různých měst napříč Ruskem. Rusy k účasti na kurzu nevede ani tak ideologie, jako vědomí nestabilní bezpečnostní situace a přesvědčení, že moderní ruský muž by měl být připraven bojovat.

„Až bude vyhlášena mobilizace, budu připraven. Nechci být jako ti, kteří vezmou pušku, zařvou ‚hurá‘ a po dvou třech krocích je zastřelí,“ říká někdejší řecko-římský zápasník Alexej ze Samary.

sinfin.digital