„Nová fáze“ eboly v Kongu: Virus se poprvé objevil ve velkoměstě Mbandaka

ČTK

mst

Smrtící virus ebola dospěl v Kongu do „nové fáze“. Poprvé byl totiž ohlášen nález ve městě Mbandaka, řekl ve středu večer konžský ministr zdravotnictví Oly Ilunga. Hlavní město severozápadní Rovníkové provincie má asi milion obyvatel a nachází se na břehu řeky Kongo.

„Vstupujeme do nové fáze propuknutí eboly,“ řekl Ilunga s tím, že nákaza nyní zasahuje tři oblasti, včetně jedné městské. „Od nahlášení výstrahy v Mbandace pracují naši epidemiologové v terénu, aby identifikovali osoby, které byly v kontaktu s pravděpodobnými nakaženými,“ citovala agentura Reuters ministrovo prohlášení.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu varovala, že přenesení nákazy do Mbandaky může výrazně zkomplikovat boj s aktuálním výskytem eboly, která už má zřejmě na svědomí 23 životů. Laboratorní testy provedené před Ilungovým prohlášením nicméně zatím obávanou krvácivou horečku potvrdily pouze u dvou obětí. Je to už podeváté, co se ebola v Kongu objevila od první nákazy v povodí řeky Ebola v 70. letech.

Kardinál Duka: Menšiny tu vytvářejí totalitu, to si netroufli ani nacisté, jsme v nejhlubší krizi

sinfin.digital