Spojené státy proti ruskému plynovodu. Nord Stream 2 by mohl zvýšit vliv Ruska v Evropě, řekla expertka

ČTK

mst

USA se bojí rizik spojených s projektem plynovodu Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem a jsou proti němu, protože by mohl zvýšit „neblahý vliv“ Ruska v Evropě. Prohlásila to dnes v Berlíně expertka na energetickou politiku na americkém ministerstvu zahraničí Sandra Oudkirková.

„Měli bychom velkou radost, kdyby se projekt neuskutečnil,“ řekla Oudkirková novinářům. Diplomatka upozornila, že nový plynovod odkloní toky plynu od Ukrajiny, pro jejíž ekonomiku jsou poplatky za tranzit plynu důležitými zdroji příjmů. Navíc by podle ní Rusko mohlo plynovod využít k instalaci sledovacích zařízení v Baltském moři, které je vojensky citlivou oblastí.

USA se podle Oudkirkové snaží co nejnaléhavěji prosadit zastavení projektu. Diplomatka také poznamenala, že Kongres dal vládě USA právo uvalovat sankce v souvislosti s ruskými projekty na výstavbu produktovodů, pokud do bude nezbytné. „Jakýkoli projekt dálkového potrubí - a ve světě je mnoho mnoho různých potrubních projektů, na které se potenciálně vztahuje tato sankční pravomoc - je vystaven zvýšenému ohrožení sankcemi,“ varovala Oudkirková.

Kardinál Duka: Menšiny tu vytvářejí totalitu, to si netroufli ani nacisté, jsme v nejhlubší krizi

sinfin.digital