Pocta princezně z Walesu: Na svatbě Harryho a Meghan bylo hned několik odkazů na Dianu

raz

Hned v několika momentech během svatby prince Harryho a americké herečky si pozorovatelé a fanoušci královské rodiny všimli odkazu k Harryho matce Dianě. Ta zemřela před více než dvaceti lety při autonehodě v Paříži. Její syn a jeho teď už manželka ji uctili hned několika symbolickými gesty, upozornila na ně i americká televize CNN.

Meghan Markleová se tchýni poklonila už samotným výběrem šatů. Jejich vlečka byla stejně dlouhá jako ta, kterou na sobě Diana měla při svatbě s princem Charlesem v roce 1981. Ta Meghanina byla ale na rozdíl od té Dianiny průhledná.

Vzpomínka na princeznu Dianu se promítla i ve svatební kytici, kterou vybíral princ Harry. Obsahovala totiž bílé pomněnky, které byly nejoblíbenějšími květinami jeho matky. Potvrdil to Kensingtonský palác. Další oblíbené květiny Diany, bílé růže, pak zdobily samotnou kapli sv. Jiří, kde se obřad konal.

Na obřadu mluvila Dianina starší sestra, lady Jane Fellowesová, která měla projev na pohřbu princezny Diany v roce 1997. Od té doby se na veřejnosti příliš neukazovala. Na pohřbu Harryho matky tehdy prohlásila, že syny své sestry povede správným směrem, aby nebyli plně ponořeni do povinností a tradic. To údajně způsobilo napětí mezi ní a královskou rodinou.

Na oslavách svatby se očekává vystoupení Eltona Johna, který patřil k přátelům princezny Diany. V roce 1997 památce princezny věnoval novou verzi své písně Candle in the Wind.

Harry také zahrnul dva diamanty z Dianiny osobní sbírky šperků do zásnubního prstenu, který pro Meghan sám navrhl. „Chtěl jsem se ujistit, že s námi bude během té šílené jizdy,“ komentoval tehdy své rozhodnutí. Kameny zdobí hlavní diamant šperku z Botswany, kde se vztah novomanželů upevnil.

sinfin.digital