Jeruzalém je náš. Dialog s Palestinci je těžké obnovit, můžou přijít o vše, říká novinář z Izraele

Pavel Novotný

Izrael má za sebou bouřlivý týden. Oslavil jubileum, slavnostně se s americkými spojenci ujišťoval o totožném světonázoru při stěhování americké ambasády do Jeruzaléma a zažil rozsáhlé střety Palestinců s bezpečnostními složkami. Mrtvých jsou desítky a mír mezi znesvářenými tábory je o hodně vzdálenější, než dosud byl. Reportér INFO.CZ Pavel Novotný sledoval bouřlivé události přímo na místě. Novinář a spisovatel Ben-Drod Jemini mu v rozhovoru říká: Jeruzalém je hlavní město Izraele a Palestinci můžou přijít o všechno, pokud nebudou otevření dialogu.

Je Írán hlavní hrozbou pro Izrael, jak opakují premiér židovského státu Benjamin Netanjahu i americký prezident Donald Trump?

Ano, také to tak chápu. Írán mnohokrát zopakoval, že chce zničit Izrael, který je jeho nepřítelem. Když jeho vojáci přišli do Sýrie, vybudovali si tu základny a přivezli rakety po mém soudu právě proto, aby byli blíže Izraeli.

Je palestinské hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, opravdu podporované, ba dokonce řízené Íránem, jak tvrdí izraelské zdroje? Hamás se nyní jistě účastní střetů s Izraelem na jeho hranici, při kterém vojáci židovského státu zabili desítky lidí.

Naneštěstí ano. I když ve světě islámu probíhá konflikt mezi většinovými sunnity a menšinovými šíity. A přestože Hamás patří k sunnitům a Írán se cítí být patronem všech šíitů, džihád, respektive válka proti Izraeli, dokáže překonat i tyto spory.

INFO.CZ v Ramalláhu: Praky a slzný plyn v Den katastrofy, střety na vlastní kůži

sinfin.digital